Minder fietsverkopen maar meer omzet in Nederland

Consumenten geven vaker meer geld uit aan een nieuwe fiets. Dat komt vooral doordat er meer e-bikes ­worden verkocht, maar ook door een groeiende groep ouderen. Verder geven mensen meer geld uit aan racefietsen en mountainbikes. Daardoor kwam de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe fiets vorig jaar voor het eerst uit boven de 1000 euro.

Voor het vierde jaar op rij is er bovendien een recordomzet geboekt, blijkt uit de cijfers van de RAI Vereniging en de Bovag. De omzet steeg met ruim 4 procent tot 937 miljoen euro. Het aantal verkochte fietsen daalde wel, met zo’n 5 procent.

Afschaffing bedrijfsfietsregeling

Brancheorganisatie RAI schrijft die daling vooral toe aan de afschaffing van de fiscaal gunstige bedrijfsfietsregeling. “Dat was een regeling waardoor vooral fietsen van 600 tot 900 euro werden gekocht”, zegt Wouter Jager, RAI-voorzitter van de sectie Fietsen. “En in die prijscategorie vielen veel fietsen die gebruikt werden voor het woon-werkverkeer.”

Comfort op de fiets

Consumenten willen steeds meer gemak en comfort. Fietsen met elektronisch schakelen, speciale frames, ingebouwde wattagemeters (om te zien hoeveel vermogen je trapt). Er is ook veel meer keus in de accessoires en de groep gezonde ouderen die wat te besteden hebben, groeit.

Bron: NOS